Śledź bałtycki marynowany, sałatka ziemniaczana z jabłkiem na musem śmietanowym z nutą octu z czarnego bzu – tak rozpoczęła się pierwsza tura „Przyjęcia w sadzie” z okazji 5. urodzin Lubelskiego Święta Młodego Cydru.
– Na drugie podaliśmy kiełbasę z dzika, grillowanego ziemniaka z sałatką colesław z sosem na bazie musztardy francuskiej – mówi Mateusz Ciołko, kucharz z restauracji Perłowa Pijalnia Piwa, która jako pierwsza serwowała dania na Przyjęciu w Sadzie. W sumie w5 turach, 500 lublinian posmakuje specjałów z lubelskich kuchni. Kolejne cztery tury przygotowali szefowie kuchni z Locomotivy, Trzech Romansów, Piano i Kardamonu. Motywem przewodnim jest jabłko, cydr i wspólne biesiadowanie lublinian.
– Równo w południe została odbita 500-litrowa beczka tegorocznego młodego cydru lubelskiego niefiltrowanego, przygotowanego specjalnie na tę okazję – mówi Artur Dubaj, główny technolog Ambry. – W tym roku młodziak jest półsłodki, o wyczuwalnym owocowym, orzeźwiającym smaku. To zasługa jabłek z tegorocznego zbieru – dodaje Dubaj.
Na placu przez Centrum Kultury w Lublinie wciąż trwa Święto Młodego Cydru. Wśród wielu atrakcji m. in. można „przybić piątkę i zjeść w nagrodę solidny kawałek szarlotki. – Jest słodka i pyszna – powiedział Tomasz Dejnek z Lublina.
Na placu Przed Centrum Kultury gra Bartek Winczewski, DJ, dziennikarz, radiowiec Radia ZET Chilli.
O godz. 17 na Błoniach pod Zamkiem rozpocznie się 5-godzinny koncert - finał ogólnopolskiej trasy koncertowej Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Wystąpi 5 gwiazd: Kasia Lins, Marcelina, duet Smolik//Kev Fox, Bitamina i gość specjalny Happysad. Ze sceny popłynie hip-hop podrasowany jazzowymi klimatami, soul, pop, rock i klubowe brzmienia. Wieczór poprowadzi Novika.